Een levenstestament, wat is dat eigenlijk?

door | 6 maart 2023

Als ik met klanten praat over het nut en de noodzaak van het hebben van een levenstestament, krijg ik vaak als reactie dat ze al een testament hebben. Wanneer ik doorvraag, blijken ze een testament te bedoelen. Maar daarmee regel je wat er met je nalatenschap moet gebeuren bij jouw overlijden. Voor tijdelijke of permanente uitval als je nog in leven bent, hebben ze meestal niets geregeld.

Nu kan ik mij voorstellen dat de term levenstestament verwarrend is. Daarom is het beter om te spreken van een volmacht bij leven. Maar ook dan is voor de klant dikwijls niet helder wat het nut daarvan is. En als ze het al weten, denken ze dat een volmacht vooral bedoeld is voor oude mensen. Daarom zal ik de nut en noodzaak van een levenstestament schetsen aan de hand van een situatie waar de meeste klanten zich in kunnen herkennen.

Samen een koophuis
Stel jullie hebben samen een koophuis. Op enig moment gaat een van jullie dementeren en na verloop van tijd valt het besluit om de woning te verkopen. Wat veel mensen niet weten is dat je de woning niet meer kunt verkopen als degene die dementeert wilsonbekwaam is geworden. Dat betekent dat je voor de verkoop van het huis eerst een gang naar de rechter moet maken. Los van de vraag hoelang dit gaat duren gelet op de achterstanden bij de rechtbank, kun je je ook afvragen wie de rechter gaat aanwijzen om de belangen van de dementerende partner te mogen behartigen. In harmonieuze gezinnen, zal de benoeming niet zo snel tot verrassingen leiden. Maar bij samengestelde gezinnen kan dit heel anders liggen.

Want vergis je niet. Wanneer een van de ouders is overleden wordt direct helder welke erfenis er in het vooruitzicht is en kunnen er bij de kinderen conflicterende belangen ontstaan. Denk aan een kind dat moet afwegen of het geld wordt besteed aan de verzorging van de overgebleven ‘dementerende’ ouder of liever niet laat afsnoepen van zijn of haar toekomstige erfenis.

Met een levenstestament kun je op voorhand iemand aanwijzen als een situatie zoals hierboven zich voordoet en voorkom je dat er bewind moet worden aangevraagd. In de volmacht kun je bovendien aangeven welke zaken hij wel of niet namens jou mag regelen. Ook kun je vastleggen of degene aan wie je een volmacht geeft, periodiek rekening en verantwoording moet afleggen over het gevoerde beleid. Bij het regelen van de financiën dikwijls geen overbodige luxe! Daarnaast kun je je medische beslissingen laten vastleggen. Zo kun je bepalen of je wel of niet behandeld wilt worden bij een levensbedreigende aandoening. Maar ook of je wel of geen euthanasie wilt als het leven voor jou ondraaglijk is geworden. Het laatste item is uitgebreid aan de orde gekomen in de Week van de Euthanasie afgelopen februari en was voor het weekblad Margriet aanleiding hier een artikel aan te wijden. Voor het artikel zie de link: https://finetuning.nl/wp-content/uploads/2023/03/LT-Week-van-de-Euthanasie-Margriet-2023.02-2.pdf

Als je geeft om jezelf en je dierbaren regel je naast je testament ook je levenstestament op tijd!

Met dierbare groet,

Iris Brik